Imi propun ca de acum inainte,cel putin o data pe saptamana sa postez si cate un articol din seria: "CE BEM, CE MÂNCĂM?-REVOLUTION" Studiu realizat de cei de la Jurnalul National in colaborare cu profesorul-doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Un studiu care e menit sa deschida mintea romanilor asupra produselor de pe piata de consum autohtona.
•Fumatul potenţează efectele negative ale E-urilor
•Specialistul recomandă ca aceia care au sensibilitate la E-urile utilizate să nu consume guma de mestecat analizată. Ţinînd cont că afectează aproape tot organismul, este bine să evităm consumul frecvent.
•Guma de mestecat fără zahăr, cu lichid cu îndulcitori şi arome de mentă şi mentol Orbit este un produs fabricat în mare parte din aditivi alimentari, cu efecte negative asupra organismului. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: "Îndulcitori isomalţ E 953, sorbitol E 420, manitol E 421, sirop de maltitol E 965 (ii), aspartam E 951, acesulfam K E950, bază de gumă (conţine lecitină din soia E 322), agent de umezire glicerol E 422, agent de îngroşare gumă arabică E 414, arome, colorant dioxid de titan (E 171), agent de glazurare ceară de carnauba E 903, antioxidant BHA E 320, agent de îngroşare gumă xantan E 415, coloranţi curcumină (E 100), albastru brilliant (E 133)". Producătorul mai face următoarele specificaţii:
•"Conţine o sursă de fenilalanină. Consumul excesiv poate avea efecte laxative. A se mesteca gumă de mestecat după ce aţi consumat alimente sau băuturi. O alimentaţie variată şi echilibrată şi un stil de viaţă sănătos sînt importante".
•Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame sînt următoarele: "Conţinut energetic 680 kj/ 163 kcal, proteine 0 g, carbohidraţi 68 g, din care zaharuri 0 g, polioli 68 g, amidon 0 g, grăsimi 0g, din care –acizi graşi saturaţi 0g, fibre 0 g, sodiu 0 g".
•ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat este o gumă de mestecat obţinută din aditivi alimentari, îndulcitori (E 953, E 420, E 421, E 965 (ii), E 951, E 950), agenţi de umezire şi de îngroşare, coloranţi chimici de sinteză E 133 şi colorant natural E 100. Densitatea energetică este medie, 163 kcal/ 100 grame produs, conferită de îndulcitorii de tip polioli. Unii dintre aditivii utilizaţi pot avea efecte adverse asupra sănătăţii persoanelor sensibile. Dintre aceştia, cei mai periculoşi sînt acesulfamul K E 950, aspartamul E 951 şi butilhidroxianisolul E 320, care sînt consideraţi cancerigeni de specialişti.
•CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor scrise pe etichetă, specialistul conchide că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sensibilitate la aditivii folosiţi. Guma de mestecat Orbit analizată este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza conţinutului de fenilalanină din aditivul alimentar acesulfam K, E 950. Fumătorii vor evita să mestece guma în timp ce fumează, pentru a nu spori nocivitatea fumatului prin stimularea absorbţiei substanţelor periculoase din ţigară, avertizează profesorul doctor Mencinicopschi. La un consum excesiv pot apărea efecte laxative şi, de asemenea, se va ţine cont de caloriile aduse, în special în cazul persoanelor supraponderale şi obeze.
foarte bun articol .... doctorii cam trac din gura ca sa nu le stricam averile ....
RăspundețiȘtergereSi e permis sa preluati articole in intregime?
RăspundețiȘtergerehttp://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/01/12/tehnica-bloggingului-2/
RăspundețiȘtergere