vineri, 25 martie 2011

Manipularea emoţională

(Galateni 1:10)

Supunerea din frică şi nu din dragoste distruge armonia căminului. În 1 Ioan 4:18 citim astfel: „În dragoste nu este frică…” Dacă-ţi este frică de partenerul tău, atunci înseamnă că nu te simţi iubit sau acceptat cu adevărat. Trebuie să te deschizi faţă de el 100%. Dacă eşti încă vulnerabil, atunci nu este o relaţie sănătoasă de cuplu. Iubirea şi încrederea îţi dau sentimentul că eşti acceptat şi atunci nu eşti manipulate emoţional. Convieţuirea cu un partener care îl manipulează emoţional pe celălalt, te forţează să faci lucruri cu care poate că nu eşti de acord şi răpeşte treptat frumuseţea vieţii de familie. Ar trebui ca partenerul manipulator să-şi trateze soţul/soţia cu delicateţe deoarece este copilul lui Dumnezeu, este o binecuvântare. Biblia ne învaţă să plângem cu cei ce plâng şi să ne bucurăm cu cei ce se bucură. Oare cine este mai aproape de partenerul tău decât tine?

Manipularea financiară - femeia este manipulată financiar de soţ, nu se poate întreţine singură. Soţul manipulator profit de situaţie şi produce victimizarea soţiei, fiind convins că nu ar putea părăsi niciodată căminul conjugal, deoarece nu se poate întreţine singură. Multe femei se cramponează de acest lucru doar pentru că nu au de ales.

Violenţa verbală, emoţională şi fizică. Violenţa verbal este tot o formă de violenţă, care doare la fel de tare, deoarece biciuieste psihicul şi emoţiile. O persoană care este agresată verbal în mod frecvent ajunge să-şi însuşească acele apelative ca fiind adevăratele sale trăsături de caracter. Memoria sa va fi mult încetinită, puterea de concentrare va avea mult de suferit pentru că mintea îi este bombardată zilnic de cuvinte dispreţuitoare, critice şi umilitoare. Atunci când o victimă ce a fost agresată verbal primeşte de la cineva un compliment, o vorbă de apreciere, nu va şti să se bucure de ea, pentru că are impresia că nu o merită. Sau va crede că este ironizat de persoana care îşi exprimă aprecierea. O femeie deosebită ce lucrează ca şi asistentă a fost timp de 30 de ani agresată verbal de soţ. I se spunea tot timpul că e proastă, incapabilă şi că lumea s-ar descurca mai bine fără ea. (de menţionat că soţul este creştin impicat în evanghelizare). Când la locul de muncă a fost promovată la un nivel de mare responsabilitate şi medicul cu care lucra i-a zis că e foarte competentă şi că o va propune să fie asistentă-şefă, această femeie, cu capul plecat, a răspuns: „Nu vă bateţi joc de mine, doctore, sunt şi aşa destul de mâhnită în sufletul meu”. -„De ce crezi că nu vorbesc serios?” s-a mirat medicul. „Cred că-ţi dai seama de cât de competentă eşti profesional.” Nu, acea femeie nu-şi mai dădea seama cine este ea cu adevărat şi ce poate face. I se spusese în fiecare zi din viaţa ei de femeie căsătorită ce catastrofă este. Îmi mărturisea că se gândise de multe ori că asta e crucea ei, dar că în momentele grele se gândise la moarte ca la o uşurare. Îşi dorea ca Dumnezeu să o ia din lumea aceasta în care nu găsea nicio bucurie, nicio împlinire. Din păcate, chiar şi cu sprijinul consilierii în familia lor nu s-a produs nicio schimbare, deoarece acest evanghelist e ferm convins că el are dreptate. Cuvintele pe care le adresăm partenerului pot fi dătătoare de viaţă sau sunt capabile de a ucide.„Moartea stă în puterea limbii” ne Biblia. Cu vorbirea noastră putem zidi sentimentele ...Citeste mai mult!
Sursa: Stiricrestine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu