miercuri, 9 martie 2011

CAPITOLUL 1- Ce cred Martorii lui Iehova

În multe domenii învăţătura Martorilor este asemănătoare cu doctrina creştinismului biblic - de exemplu, sexul în afara căsătoriei este considerat păcat, este acceptat creaţionismul biblic şi este respinsă teoria evoluţiei, Biblia este considerată drept Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Dar în multe alte domenii învăţăturile lor sunt deosebite şi-i califică drept o sectă pseudo-creştină, în special în legătură cu următoarele subiecte:

A. Armaghedon: Dumnezeu va purta în curând un război împotriva omenirii, distrugându-i pe toţi, cu excepţia Martorilor. În primul rând vor fi distruse bisericile creştine.

B. Zilele onomastice: Sărbătorirea unei zile de naştere, în orice manieră, este strict interzisă. Chiar şi trimiterea unei felicitări de ziua de naştere, va atrage după sine judecarea în comitet a făptaşului. Pedeapsa constă în excluderea din comunitate.

C. Transfuzia de sânge: Acesta este un păcat mai grav decât furtul sau adulterul. Hoţii şi curvarii sunt iertaţi mai uşor în comitetele de judecată ale Turnului de Veghe decât cei ce au acceptat o transfuzie. Un Martor trebuie să refuze să primească sânge în orice circumstanţă, chiar atunci când refuzul duce la moarte. De asemenea, adulţii refuză transfuzia de sânge pentru copiii lor minori.

D. Creştinismul: După părerea Martorilor, creştinismul adevărat a dispărut de pe faţa pământului la scurt timp după moartea apostolilor cu excepţia câtorva oameni care au păstrat credinţa. El a reapărut doar după înfiinţarea Turnului de Veghe, de către Charles Taze Russell prin anii 70 în secolul trecut. Când Cristos S-a reîntors în mod invizibil în 1914, El i-a găsit pe cei din grupul lui Russel ocupaţi cu slujba "robului credincios şi înţelept" (Matei 24:45) şi i-a pus peste toate averile Sale. Celelalte biserici creştine, sunt unelte ale diavolului.

E. Reîntoarcerea lui Cristos: Domnul S-a reîntors în anul 1914 şi de atunci domneşte ca rege pe pământ prin intermediul Societăţii Turnului de Veghe. Referirile la a doua venire sunt redate în biblia Martorilor drept ceva împlinit. Generaţia oamenilor care au trăit în vremea celei de-a doua veniri din 1914, nu va dispare înainte de consumarea Armaghedonului (vezi Matei 24:34).

F. Cronologia: Martorii cred că Dumnezeu are un calendar precis pentru toate evenimentele trecute şi prezente, datele fiind legate între ele prin formule matematice simple şi descoperite oamenilor prin Societatea Turnului de Veghe. Cele şapte zile ale creaţiei din Geneza, au fost de fapt şapte mii de ani ce constituie o săptămână de patruzeci şi nouă de mii de ani. Dumnezeu l-a creat pe Adam în anul 4026 înainte de Cristos. Crearea Evei la scurt timp după aceea, a marcat sfârşitul celei de-a şasea zi a creaţiei şi începutul zilei a şaptea. Prin urmare, noi ne aflăm acum la şase mii de ani după începutul celei de-a şaptea zi, ceea ce înseamnă că Armaghedonul va pune în curând capăt celor şase mii de ani de trudă umană, pentru a începe domnia de o mie de ani a lui Cristos, care va fi ca un Sabat. Pe baza acestei cronologii, organizaţia Watchtower a promulgat o serie de profeţii apocaliptice concrete.

G. Crucea: După părerea Martorilor, crucea este un simbol religios păgân, adoptat de creştini atunci când Satana a preluat controlul autorităţii eclesiastice. Nu are nimic de-a face cu Cristos, deoarece El n-a fost ţintuit pe o cruce, ci pe un stâlp fără braţul transversal. Martorii detestă crucea, iar noii convertiţi nu trebuie doar să arunce orice cruce aflată în posesia lor, ci s-o distrugă.

H. Divinitatea: Doar Tatăl este Dumnezeu şi adevăraţii închinători trebuie să-L cheme Iehova. Martorii sunt învăţaţi că Isus Cristos a fost doar o manifestare în formă umană a arhanghelului Mihail, astfel că El nu este Dumnezeu, ci doar o fiinţă creată. Nici Duhul Sfânt nu este Dumnezeu, ci doar o forţă activă.

I. Excluderea: Aceasta este pedeapsa pentru orice încălcare a regulilor organizaţiei Watchtower. Ea constă într-o hotărâre publică anunţată adunării în Kingdom Hall (Sala Împărăţiei), prin care se interzice orice asociere sau părtăşie cu cel vinovat. Martorii obişnuiţi nu trebuie nici măcar să-l salute pe cel exclus când îl întâlnesc pe stradă. Excepţie fac doar membrii familiei care trebuie să-şi continue "legăturile necesare", cât şi prezbiterii, în cazul când cel vinovat arată pocăinţă.

J. Cerul: Doar 144.000 persoane merg în cer. Această "turmă mică" începe cu cei doisprezece apostoli. Numărul acestor privilegiaţi s-a împlinit în anul 1935, şi în el sunt incluşi cei aproximativ nouă mii de prezbiteri care trăiesc acum şi care sunt ultimii care vor mai merge în cer. Restul Martorilor speră să trăiască veşnic pe pământ.

L. Iadul: Urmând învăţătura fondatorului său, Societatea Turnului de Veghe susţine că iadul se referă doar la mormânt, că focul Gheenei anihilează complet, astfel că morţii nu au o existenţă conştientă până la învierea trupească.

M. Sărbătorile: Sărbătorirea oricărei "aniversări lumeşti" este interzisă cu stricteţe. De asemenea sunt interzise: aniversarea zilelor de naştere (inclusiv a preşedintelui Statelor Unite), Crăciunul, Paştele, Anul Nou, Vinerea Mare, Thanksgiving (Ziua Mulţumirii), şi altele, inclusiv Ziua Mamei sau Ziua Tatălui. Chiar dacă nu se poate stabili o origine păgână pentru sărbătoarea respectivă, simplul fapt că "poporul lumesc" o ţine, este un motiv suficient ca Martorii să nu o celebreze.

N. Duhul Sfânt: Nu este nici Dumnezeu, nici vre-o persoană, ci doar o "forţă activă" impersonală pe care Dumnezeu o foloseşte după voia Sa.

O. Nădejdea: Martorii cred că Dumnezeu a încetat să-i mai cheme pe credincioşi în cer în anul 1935 (în afară de cei 9000 de prezbiteri care trăiesc acum şi care au locul lor rezervat în cer), oferind acum doar posibilitatea de a trăi veşnic pe pământ. "Milioane din cei ce trăiesc acum pe pământ nu vor muri niciodată" este o credinţă familiară Martorilor. Pe ceilalţi, Dumnezeu îi va distruge, restaurând pe întreg pământul o grădină a Edenului pentru Martorii lui Iehova.

P. Isus Cristos: În teologia Turnului de Veghe, Isus Cristos este primul înger creat de Dumnezeu. Martorii Îl identifică pe Cristos cu arhanghelul Mihail, deşi ei Îl numesc şi Fiul lui Dumnezeu deoarece "prima persoană cu duh pe care a creat-o Dumnezeu a fost ca un întâi născut pentru El" (1982, broşura Turnului de Veghe, "A te bucura de viaţă veşnică pe pământ", pag. 14). Ei îl numesc de asemenea "un dumnezeu" şi aşa traduc Ioan 1:1 în biblia lor.

R. Organizaţia: Martorii cred că Dumnezeu a înfiinţat organizaţia Turnului de Veghe pentru a aduna împreună pe cei ce vor fi mântuiţi. Fiind agenţia vizibilă a lui Dumnezeu pe pământ, această organizaţie exercită autoritate guvernamentală completă asupra credincioşilor - emite legi, judecă pe cei ce le încalcă, conduc şcolile împărăţiei, ş.a.m.d. - în paralel cu guvernul laic. La apariţia unui conflict între cele două autorităţi, credincioşii trebuie să se supună guvernării religioase şi nu guvernului laic (aşa înţeleg ei Faptele Apostolilor 5:29 "să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni").

S. Învierea: În ceea ce priveşte moartea lui Cristos, Martorii cred că şi El a încetat să mai existe după moarte, fiind înviat după trei zile, dar ca duh. Ei neagă învierea sa trupească. La reîntoarcerea Sa în 1914, El a înviat în spirit pe cei credincioşi, iar restul omenirii va fi înviată în trup în timpul domniei de o mie de ani.

T. Mântuirea: Deşi vorbesc despre mântuirea prin credinţa în Cristos, Martorii cred de fapt că mântuirea nu e posibilă fără o supunere totală faţă de Societatea Turnului de Veghe şi fără o participare riguroasă la programele sale. Chiar şi Martorii care nu sunt destul de zeloşi ar putea fi anihilaţi la Armaghedon, iar cei ce primesc intrarea în paradisul terestru, vor trebui să facă fapte bune tot timpul domniei de o mie de ani a lui Cristos, pentru a fi pecetluiţi pentru viaţă.

9 comentarii:

  1. Asta ar trebui preluata si pe alte bloguri, spre a fi cititta de cat mai multe persoane.Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  2. de acord! sunt lucruri ce trebuie neaparat stiute!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...in buna parte sunt informatii distorsionate: daca motivul e nestiinta, e pardonabil, reparabil chiar...Insa daca motivul este intentia de a induce in eroare cititorii atunci adevarat-adevarat va spun ca merita sa opriti voi insiva, cititorii si autorul, pe unul dintre Martorii lui Iehova si sa verificati amanuntit veridicitatea afirmatiilor (legat de cele in care cred Martorii lui Iehova) expuse in acest articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. hahaha foarte relevant,,,ma intrebam cum de niciunul nu exprima o opinie macar putin in opozitie cu articolul :)) Comentariile necesita aprobare... Cata "corectitudine"! Ma voi reconecta maine sa o admir in plinatatea ei...

    RăspundețiȘtergere
  5. Tocmai autorul acestei carti DAVID A. REED a fost martor si de aceea a scris aceasta carte, pentru ca si altii sa inteleaga adevarul despre ereziile acestei organizatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca vrei sa te convingi singura de adevarul acestei carti, te sfatuiesc sa o citesti cu atentie si apoi sa o critici. in capitolul 7 autorul marturiseste despre trecutul sau ca martor al lui Yehova.

    RăspundețiȘtergere
  7. asi vrea sa stiu cine are publicatia revistei turnul de veghe din anul 1982 care are titlul a te bucura de viata vesnica pe pamant si daca puteti sa-mi trimiteti si mie o copie a acestei publicatii pe imaiul meu b.edy69@yahoo.com chiar ma intereseaza aceasta publicatie va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pace frate Corneliu.
    Am studiat acest articol. Si am o intrebare : pot publica pe blog la mine acest articol?


    Fii binecuvantat!


    RăspundețiȘtergere
  9. cu mare placere
    , poti face asta! be blessed!

    RăspundețiȘtergere