duminică, 8 august 2010

ÎNFRÂNAREA POFTELOR

Multe dintre problemele tale şi ale mele sunt cauzate de lipsa autocontrolului. Autocontrolul aduce cu sine sentimentul plăcut al competenţei. Rezultatele autocontrolului sunt încrederea şi un sentiment lăuntric de siguranţă. Autocontrolul şi autodisciplina sunt factori-cheie în orice succes pe care speri să-l ai în viaţă. Fără autodisciplină e puţin probabil să realizezi ceva durabil. Cursa în care alergăm noi este cu mult mai importantă decât orice eveniment atletic de pe pământ. Autocontrolul nu este opţional pentru creştini. Filozoful grec Epictet a spus: “Niciun om nu este cu adevărat liber până când nu se stăpâneşte pe sine.”
Sugerez şapte paşi în dobândirea autocontrolului.
1. RECUNOAŞTE-ŢI PROBLEMA
Primul pas în dezvoltarea autocontrolului este acela de a-ţi asuma responsabilitatea pentru lipsa lui din viaţa ta. Adesea încercăm să ignorăm problemele sau să negăm că nu le avem. Adesea încercăm să dăm o explicaţie logică, uneori dăm vina pe alţii. Începe să te rogi concret cu privire la domeniile în care ai probleme.
2. LASĂ TRECUTUL ÎN URMĂ
Al doilea pas este să-ţi laşi trecutul în urmă. Concentrarea pe eşecurile trecute garantează repetarea lor. E ca şi cum ai conduce o maşina şi te-ai uita tot timpul în oglina retrovizoare. Trebuie să-ţi laşi trecutul în urmă. Un bebeluş învaţă să meargă prin perseverenţă. Lasă-ţi trecutul în urmă. Nu contează de câte ori ai eşuat. Încearcă din nou, recunoscând că ai o problemă.
3. ÎNFRUNTĂ-ŢI SENTIMENTELE
Acordăm prea multă atenţie sentimentelor. Credem că datorită faptului că nu ne simţim bine când facem ceva, acel lucru nu-şi merită efortul. Nu le mai da sentimentelor tale atâta autoritate. Dumnezeu nu vrea să fii controlat de sentimentele tale. Cu Hristos ca Stăpân al vieţii tale, poţi învăţa să-ţi stăpâneşti sentimentele. Înfruntă-le. Harul lui Dumnezeu îţi dă puterea de a face ce este corect. Dumnezeu îţi dă putinţa de a spune “nu”.
4. FII CONVINS CĂ TE POŢI SCHIMBA
Convingerile îţi înfluentează comportamentul. Roada Duhului începe la nivel mental. Felul în care gândeşti determină felul în care te simţi, iar felul în care te simţi determină felul în care acţionezi. De multe ori te “programezi” să fii învins de un obicei spunând: ”Nu voi putea, nu mă voi putea schimba niciodată. Aşa sunt eu.” Convingerea ta devine o profeţie care se împlineşte de la sine. O minte limpede are mult de-a face cu autocontrolul. Dumnezeu ne-a dat puterea de a ne schimba prin înnoirea minţii. Dacă eşti creştin, nu poţi spune niciodată: “Ispita a fost prea puternică; nu m-am putut stăpâni.” (1Cor. 10:13). Dumnezeu este credincios. El nu pune niciodată mai mult peste tine decât pune în tine ca să poţi răbda. Concentrează-te asupra promisiunilor lui Dumnezeu. Încetează să te programezi singur pentru eşec criticându-te permanent. Cicăleala n-are efect. Isus spune: “Toate lucrurile sunt cu putinţă celui ce crede.” (Marcu 9:12).
5. DĂ SOCOTEALĂ CUIVA
Găseşte o persoană faţă de care să dai socoteală. Caută pe cineva care să te supravegheze, să te încurajeze. Cred că Dumnezeu intenţionează ca fiecare biserică să fie plină de astfel de relaţii între “amici” în care oamenii să dea socoteală unul altuia, să se ajute şi să se încurajeze unul pe altul în Domnul. Nu-i uşor să dai socoteală cuiva, dar acest lucru merită efortul. Întâi, amicul trebuie să fie de acelaşi sex cu tine. Să cauţi pe cineva pe care să te poţi bizui că îşi va respecta angajamentul, care se ţine de cuvânt. Nu alege pe cineva despre care se ştie că vorbeşte prea mult. Spune-i amicului tău că are permisiunea să te verifice din când în când. Dă-i dreptul să te intrebe.
6. EVITĂ ISPITELE
Fereşte-te de situaţii care-ţi slăbesc autocontrolul. Când veţi merge la o întâlnire, veţi fi călăuziţi fie de planurile voastre, fie de glandele voastre! (tinerilor). Planificaţi ce veţi face şi ce nu veţi face la o întâlnire. Planifică din timp pentru a evita situaţiile despre care ştii că vor genera ispite în viaţa ta. Planifică-ţi viaţa pentru a evita lucrurile care-ţi slăbesc autocontrolul. Nu ceda teren în faţa diavolului. Care sunt lucrurile din viaţa ta pe care trebuie să le eviţi? Care sunt lucrurile la care trebuie să renunţi? Evită întâi oamenii cât şi situaţiile care te ispitesc să-ţi pierzi controlul. Avem nevoie de puterea voinţei. Ce este puterea voinţei? Să te străduieşti să nu faci ceva ce vrei să faci cu adevărat.
Să recapitulăm paşii:
1. Recunoaşte-ţi problema
2. Lasă trecutul în urmă
3. Înfruntă-ţi sentimentele
4. Începe să crezi că te poţi schimba
6. Găseşte pe cineva faţă de care să dai socoteală; evită lucrurile care te ispitesc
7. BAZEAZĂ-TE PE PUTEREA LUI DUMNEZEU
Învaţă să depinzi de puterea lui Hristos de a te ajuta. Lasă Duhul să-ţi călăuzească viaţa. Oamenii plini de Duhul vor continua să aibă dorinţe trupeşti. Doar că nu le vei mai satisface. Dumnezeu nu spune: “Pune-ţi viaţa în ordine şi atunci te voi ajuta.” Mai degrabă El spune: “Dă-Mi voie în viaţa ta.” Dă-I voie Duhului Meu cel Sfânt să-ţi controleze viaţa în timp ce tu încă te lupţi cu acea problemă. Ordinea e ceea ce controlează. Adevărul e că ai nevoie de Hristos în viaţa ta acum pentru a te ajuta să-ţi rezolvi problemele. El are puterea să te ajute să te schimbi. Pune-ţi încrederea în Hristos şi bazează-te pe El pentru a schimba ceea ce tu n-ai reuşit să schimbi. Biserica este un spital pentru sfinţi, nu un hotel pentru ei. Biserica este pentru oamenii care suferă. Biserica este pentru oamenii a căror viaţă este un haos. Nu suntem perfecţi, dar vrem să devenim mai maturi. Cu toţii ne dorim asta. Există plăcere în păcătuire doar pentru o perioadă limitată. Dumnezeu nu numai că-ţi dă dorinţa de a face bine, dar îţi dă şi puterea de a face ce este corect.
În ce domenii din viaţa ta ţi-e greu să spui “nu”? Poate că nimeni altcineva nu ştie despre asta, dar Domnul ştie. Secretul autocontrolului este controlul lui Hristos. Dacă n-ai facut-o până acum, cere-I lui Hristos să preia controlul asupra vieţii tale chiar acum. Pe măsură ce te vei confrunta cu ispite care sunt mult prea puternice ca să le ţii piept, adu-ţi aminte că El este cu tine şi dă-I-le Lui. Nu uita, Hristos are puterea de a-ţi schimba viaţa.

Petru Hututui

3 comentarii:

  1. Ma gandesc ca ar fi corect sa fie indicata sursa comentariului si autorul, adica Rick Waren!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am cunoscut "produsi" ai acestei teorii si m-am ingrozit.Unii interpreteaza ca "ispita" pana si femeia/barbatul de care se indragostesc si de care fug vinovati ca l-au "tradat " pe Dumnezeu daruindu-si din pretiosul lor suflet ;le este groaza ca si-ar putea darui si trupul prin casatorie si prefera sa ramana singuri/singure sufleteste si trupeste ca sa fie pe vesnicie mai aproape de Hristos.
    Sunt crestin ortodox practicant(va spun asta ca sa nu credeti ca am intrat sa comentez cu cine stie ce scop) si nu vreau sa supar pe nimeni.
    Insa vreau sa adaug ca este de mare importanta duhovnicul care ii serveste unui credincios aceasta teorie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Te-ai gandit vreodata la cat de mult a suferit Domnul Isus pentru tine?
    Te-ai gandit ca numai El prin natura dumnezeiasca ,sfanta si atotputernica a putut sa suporte mania propriului Tata ,consecinta a pacatelor tale?

    RăspundețiȘtergere