luni, 26 aprilie 2010

Despre post si rugaciune

"Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
Luati seama la voi insiva, ca nu cumva sa vi se ingreuieze inimile cu imbuibare de mancare si bautura si cu ingrijorarile vietii acesteia, si astfel ziua aceea sa vina fara veste asupra voastra.
Caci ziua aceea va veni ca un lat peste toti cei ce locuiesc pe toata fata pamantului.
Vegheati, dar, in tot timpul si rugati-va, ca sa aveti putere sa scapati de toate lucrurile acestea care se vor intampla si sa stati in picioare inaintea Fiului omului."
Ziua, Isus invata pe norod in Templu, iar noaptea Se ducea de o petrecea pe muntele care se cheama Muntele Maslinilor.
Si tot norodul venea dis-de-dimineata la El in Templu, ca sa-L asculte."
Luca 21:33-38.

La indemnul unui frate de credinta am ajuns si eu sa reflectez mai adanc asupra acestor versete biblice din Evanghelia dupa Luca.
Daca as fi cittit aceste versete fara sa fiu indemnat, poate ca ele nu ar fi avut un asa mare impact asupra mea.
Dar vreau sa analizez pe scurt primele vresete. Aparent, pare a fi vorba aici de imbuibare, de lacomie, dar, daca privesti mai atent intreg contextul, iti dai seama ca e vorba de ceva mult mai rau, si anume, nevegherea.
Nevegherea crestinilor e cea care a condus din totdeauna la disensiuni intre partide, a favorizat certurile, barfa, si implicit decaderea celor mai multi de la pocainta adevarata.
Cel care nu vegheaza si nu se tine cu sinceritate de calea Domnului, este un om care poate aluneca foarte usor. Postul si rugaciunea sunt factori vitali in viata de credincios. Fara ele este cu neputinta sa biruim in aceasta lume plina de pacat si rautate. Cand vom intelege ca lupta e la nivel spiritual si nu firesc, vom lua atitudine:
"Vegheati, dar, in tot timpul si rugati-va, ca sa aveti putere sa scapati de toate lucrurile acestea care se vor intampla si sa stati in picioare inaintea Fiului omului."
Sa "stam in picioare inaintea Fiului omului", cu siguranta ca este vorba de ziua judecatii aici, cand toti, mic si mare, bogat si sarac, tanar si batran, toti vor sta inaintea Lui Isus Hristos, care acum este Mantuiror, dar atunci va fi Judecator.
Puterea de care avem nevoie ca sa scapam din latul pacatului si sa primim mantuirea e la dispozitia noastra acum! Rugaciunea si postul sunt cele care ne vor creste spiritual in aceasta lume dar, mai mult de atat, acestea ne pregatesc calea catre vesnicie.
Celebra vorba "Cum iti asterni, asa dormi" se poate aplica foarte bine si in acest aspect. Multi traiesc in nepasare fata de Dumnezeu, isi traiesc viata departe de El. Uniii merg chiar  in fiecare duminica la biserica, dar in timpul saptamanii nu se gandesc  sa se apropie mai mult de Domnul. Astfel ei sunt tot mai incercati si nu au putere, pentru ca nu-L cauta cu toata inima pe Domnul. Vedem inca din Vechiul Testament faptul ca Dumnezeu indeamna la post si rugaciune poporul Sau, pentru a le ierta pacatele, a-i curati si a-i binecuvanta din nou, dupa ce acestia cazusera in anumite pacate. In Noul Testament, insa, descoperim o alta latura a postului, aici postul are menirea sa creasca spiritual pe credincios si sa-L invredniceasca pentru lucrare:
"Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: "Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat." (Fapt.13:2) Aceste trairi ale crestinilor din biserica primara, in curatie si dedicare le-a deschis intotdeauna inima catre Dumnezeu, iar Domnul Dumnezeu la fel ca atunci, si in zilele noastre, vrea sa lucreze cu putere prin toti cei care se hotarasc sincer sa se puna la dispozitia Lui.

Corneliu Nita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu